مناطق پربارش مانند شمال و غرب کشور همواره با چالش های خاصی در زمینه مدیریت و کنترل رطوبت در پروژه های ساختمانی رو هستند. در این نواحی، نفوذ آب و رطوبت به داخل ساختمان ها به یک مسئله اساسی تبدیل شده است که می تواند به طور مستقیم بر کیفیت سازه و راحتی ساکنان تاثیر گذار باشد. در این میان نسل جدید بلوک های عایق رطوبت به عنوان یک پاسخ صحیح و جامع به چالش های رطوبت در ساختمان ها ظاهر شدهاند.
جذب رطوبت توسط بلوک ها چگونه باعث تخریب دیوار می شود
در شرایط معمولی بلوک های ساختمانی میزان جذب رطوبت بالایی دارند. در بسیاری از مواقع آن ها رطوبت موجود در ملات را نیز جذب خود می کنند. این موضوع ملات ها را خشک کرده و باعث ترک خوردن ملات شده و در نتیجه آسیب های جدی را به دیوارها وارد می کند. برای مثال، در بلوک های اتوکلاو شده، برای جلوگیری از خشک شدن ملات، پس از دیوارچینی بلوک ها را آبیاری می کنند که هم هزینه بر بوده و خساراتی را به همراه خواهد داشت. آب جذب شده توسط بلوک ممکن است که به سطح بیرونی دیوار راه یافته و موجب تخریب آن شود. این موضوع به خصوص در مناطق شمالی کشور که بارندگی شدید است بیشتر اتفاق می افتد. برای کنترل و کاهش خسارات ناشی از رطوبت، معماران و تولید کنندگان مصالح ساختمانی سال هاست که به دنبال ارائه ی راه حل هایی بودند که به تولید بلوک های عایق رطوبت منتج شد.
بلوک های عایق رطوبت
بلوک های عایق رطوبت دارای ویژگی های خاصی هستند که جلوگیری از نفوذ رطوبت به داخل ساختمان و افزایش عمر مفید ساختمان را تضمین می کنند. در ادامه به برخی از ویژگی های اصلی بلوک های عایق رطوبت اشاره شده است:
- مواد نفوذ ناپذیر: بلوک های عایق رطوبت از موادی تشکیل شده اند که خاصیت عایقی و نفوذ ناپذیری در برابر رطوبت دارند. این مواد معمولاً شامل بتن های خاص، مواد سلولی یا مواد کامپوزیت و عناصر خاص در فرمولاسیون شان هستند که از نظر ساختاری توپر بوده و از نفوذ آب جلوگیری می کنند.
- نصب آسان: بلوک های عایق رطوبت به راحتی و بدون نیاز به زنجاب کردن نصب می شوند و به سازندگان امکان فرآیند ساخت سریع تر و کارآمدتر را می دهند.
بلوک های عایق رطوبت با برندهای مختلفی در بازار وجود دارند، اما حقیقت امر این است که بیش تر بلوک ها به طور کامل عایق رطوبت نبوده و درصدی از آب را جذب خود می کنند. بلوک های سبک میکسونال با جذب رطوبت بسیار پایین، جایگزین مناسبی برای بلوک های رایج در بازار هستند.
بلوک سبک عایق رطوبت میکسونال
بلوک میکسونال با تلاش و همکاری مهندسین ایرانی و کارشناسان آلمانی تحت لیسانس شرکت میکسونال آلمان تولید شده است. این بلوک با کمترین میزان جذب رطوبت جایگزین مناسب و مقرون به صرفه ای برای بلوک های رایج در بازار ایران هستند. مطابق آزمایش های انجام شده میزان جذب رطوبت بلوک های میکسونال (کمتر از 10 درصد) است. بلوک های سبک میکسونال برخلاف سایر بلوک های ساختمانی برای دیوار چینی نیازی به آب رسانی ندارد. شاید برای بسیاری از شما این سوال پیش آید که وقتی جذب رطوبت این بلوک ها بسیار پایین است، ملات و کاشی به سطح آن نمی چسبد. جالب توجه است بدانید که بلوک سبک میکسونال رطوبت تا عمق یک سانتی متر رطوبت را به خود جذب می کند و رطوبت موجود در چسب بلوک برای جذب و اتصال بلوک ها بهم کافی خواهد بود.
مزایای عایق رطوبت بودن بلوک سبک ساختمانی میکسونال
- کاهش زمان بهره برداری: بلوک های عایق رطوبت میکسونال با حذف برخی از مراحل اجرا مانند زمان مورد نیاز برای زنجاب کردن و یا نصب پوشش های رطوبتی، زمان بهره برداری را به حداقل می رساند.
- کاهش مصرف آب: دیوارچینی با بلوک های میکسونال نیاز به زنجاب ندارد. این امر در وضعیت کنونی بحران کمبود آب کمک بزرگی خواهد کرد.
- عدم نیاز به پوشش رطوبتی: به سبب ویژگی میزان جذب رطوبت بسیار پایین دیگر نیازی به پوشش های رطوبتی در نمای ساختمان نیست.
- مقرون به صرفه بودن: این محصول بسیاری از هزینه های مازاد مانند حذف هزینه های مرتبط با پوشش های عایق رطوبتی، خسارات ناشی از رطوبت در دیوار ها، مانند ترک خوردن و طبله کردن دیوار ها و بسیاری دیگر را حذف می کند.
سایر مزایای بلوک ساختمانی میکسونال
- عایق حرارت و برودت: بلوک ساختمانی میکسونال با داشتن ضریب هدایت حرارتی پایین باعث کاهش تبادل حرارتی بین داخل و خارج ساختمان می شود. این ویژگی علاوه بر ایجاد آسایش حرارتی، موجب کاهش مصرف انرژی برای گرمایش و سرمایش می گردد؛ به طوری که دیگر نیازی به اجرای پوشش های حرارتی نیست.
- عایق صوت: ساختار بلوک ساختمانی میکسونال به عنوان یک عایق صوتی عمل کرده و توانایی کاهش انتقال صدا تا حدود 50 دسی بل را دارد. این ویژگی بخصوص در ساختمان های شهری و پروژه هایی که نیاز به سکوت و کاهش نویز دارند، بسیار حیاتی است.
- مقاومت فشاری: این بلوک ها دارای مقاومت فشاری بین ۲.۵ تا ۴ مگاپاسکال هستند که باعث می شود بتوانند بارهای سنگین را تحمل کنند. این ویژگی به دوام سازه و افزایش ایمنی ساختمان کمک شایانی می کند.
- وزن پایین: با داشتن وزن بسیار کم، بار مرده ساختمان کاهش یافته و فشار وارده به پی و سازه های دیگر نیز کمتر می شود. از سوی دیگر، نصب و جابجایی این بلوک بسیار آسان بوده و موجب افزایش سرعت اجرای پروژه های ساختمانی می شود.
- ضد حریق: از ویژگی های مهم بلوک میکسونال ضدحریق بودن است. مطابق نتایج اعلام شده توسط مرکز تحقیقات، مسکن و شهرسازی این بلوک به صورت ۱۰۰٪ غیرقابل اشتعال ارزیابی شده و در هنگام آتش سوزی مانع از توسعه حریق می شود.
- صرفه اقتصادی: با حذف نیاز به مصالح اضافی مانند میلگرد بستر وال پست، پوشش های حرارتی و عایق های رطوبتی، استفاده از بلوک میکسونال باعث کاهش هزینه های کلی ساخت و ساز می شود. همچنین کاهش زمان اجرا و کاهش پرت مصالح از دیگر مزایای اقتصادی آن به شمار می رود.
در مجموع می توان گفت که اهمیت بلوک های عایق رطوبت میکسونال در افزایش کیفیت و پایداری ساختمان و طولانی نمودن چرخه حیات ساختمان از زمان بهره برداری ساکنان تا تخریب پروژه است. انتخاب و استفاده از بلوکهای مناسب با توجه به نیازهای ساختمانی و شرایط محلی می تواند به بهبود کارایی ساختمان و کاهش هزینه های نگهداری و تعمیر کمک کند.