در دیوار چینی، استفاده از ملات برای بهم پیوستگی و یکپارچگی بلوک ها یکی از موارد مهم در ساخت و سازها می باشد. از جمله مواردی که جهت چسبندگی بلوک ها میتوان به آنها اشاره نمود ملات ماسه و سیمان و چسب بلوک ها هستند که هرکدام ویژگی ها و کاربردهای خاص خود را دارند. ملات ماسه سیمان از اختلاط سیمان، شن، ماسه و آب تشکیل شده و به صورت سنتی برای اتصال بلوک ها استفاده می شوند. از سوی دیگر، چسب بلوک بر پایه سیمان و سایر مواد معدنی به عنوان جایگزینی مدرن برای ملات ماسه و سیمان مورد استفاده قرار می گیرد.
در میان انواع مختلف چسب ها، چسب بلوک میکسونال یکی از محصولات نوین شرکت پویان پوشش فرانگر است که جهت اتصال بلوک های سبک میکسونال به کار می رود. این محصول با تکیه بر دانش مهندسین و متخصصان ایرانی و آلمانی تحت لیسانس میکسونال آلمان تولید شده است. چسب بلوک میکسونال در مقایسه با ملات ماسه و سیمان در ویژگی ها، روش های استفاده و عملکرد متفاوت بوده و می تواند تأثیر زیادی در کیفیت و پایداری ساختمان ها داشته باشد. در این مطلب، به بررسی تفاوت ها، مزایا و معایب هر یک از این ملات ها پرداخته خواهد شد.
تفاوت استفاده از چسب بلوک با ملات ماسه و سیمان
چسب بلوک میکسونال به صورت انحصاری از جنس بلوک های سبک میکسونال بوده و از استانداردهای این بلوک برخوردار است. این امر از دو جنبه اقتصادی و عایق بودن(صوت، دما و رطوبت) برخوردار است.
چسب بلوک با استناد به پیوست 6 آیین نامه ساختمان سازی، با ضخامتی مابین 3 الی 5 میلی متر روی سطح بلوک قرار می گیرد. این در صورتی است که ملات ماسه و سیمان با ضخامت 2 سانتی متر روی بلوک قرار می گیرد. با افزایش ضخامت ملات، وزن دیوار و به دنبال آن هزینه های میلگرد بستر به دلیل مهار نمودن دیوار افزایش می یابد. اما ضخامت بسیار نازک چسب بلوک در کنار بلوک سبک میکسونال، وزن دیوار را به میزان قابل توجهی کاهش داده و منجر به حذف میلگرد بستر می شود.
چسب بلوک میکسونال همچون بلوک میکسونال عایق صوت، رطوبت و حرارت بوده همچنین هنگام اجرای دیوار یک سطح همگن ایجاد می کند. این بر خلاف ملات ماسه و سیمان است که در هنگام اجرا به دلیل ضخامت زیاد و همچنین متفاوت بودن متریال بکار رفته در بلوک ها و ملات ها پل حرارتی و صوتی ایجاد می کند.
زمان استفاده از چسب بلوک میکسونال نیازی به حضور کارگران ماهر نبوده و تنها می بایست محتویات بسته را با میزان مشخصی از آب که روی بسته ها درج گردیده ملات را آماده کنند. اما در مورد ملات ماسه و سیمان چنین نیست. ترکیبات ماسه، سیمان و آب باید به نسبت صحیح باشد، در غیر این صورت ملات قابل استفاده نخواهد بود و از طرفی مدت زمان استفاده از ملات ماسه و سیمان در مقایسه با چسب بلوک میکسونال کوتاه تر بوده و می تواند هزینه های مازاد از جمله تخلیه نخاله را برای صاحبان ساخت و ساز در پی داشته باشد.
برخی از بلوک ها به صورت کام و زبانه روی هم قرار می گیرند. پس از اتصال این بلوک ها باید به واسطه میخ بهم وصل شده و سطح بلوک ها جهت چسبندگی بیشتر با مش پوشیده و همچنین درزهای موجود بین بلوک ها پر شوند. این مراحل هزینه های زیادی را برای سازندگان به همراه خواهد داشت. چسب بلوک میکسونال به دلیل همجنس بودن با بلوک ها، دیوار همگن و مسطحی را ایجاد می کنند که هزینه های ناشی از موارد مذکور را کاهش می دهد.
در مقایسه چسب بلوک با ملات ماسه و سیمان می توان با اطمینان در انتخاب چسب بلوک میکسونال که به دلیل عواملی همچون: سادگی در آماده سازی ملات، سهولت در استفاده، اتصال محکم و بدون درز، مقاومت در برابر آب، و عدم نیاز به زمان خشک شدن طولانی و افزایش سرعت اجرای پروژههای ساختمانی، که برای اتصال بلوک های سبک میکسونال و سایر بلوک های ساختمانی مناسب می باشد را بی درنگ انتخاب نمود. این روش اتصال باعث کاهش هزینه های کلی ساخت، افزایش کارایی، و ارتقاء کیفیت ساختمان شما می گردد.